Den 24-åriga hackaren – känd som Rabotnik – har dömts till 13 års fängelse i en amerikansk domstol för sin involvering i bland annat cyberattacken mot Coop 2021. Rabotnik måste även betala 16 miljoner USD, motsvarande 175 miljoner kronor, i skadestånd.

Domen visar att justitiedepartementet samarbetar med sina internationella partners och använder alla verktyg den har till förfogande för att identifiera cyberbrottslingar, beslagta deras intäkter och hålla dem ansvariga för deras brott. – Merrick B. Garland, USA:s justitieminister.

För tre år sedan angrep hackergruppen Revil – även känd som Sodinokibi – IT-bolaget Kaseya som förmedlar IT-system åt bland annat Coop. Som följd höll majoriteten av Sveriges Coop-butiker stängt i nästan en hel vecka eftersom inget av kassasystemen fungerade. Revil krävde en lösensumma på 70 miljoner USD från Kaseya – en summa som då motsvarade runt 600 miljoner kronor.

Rabotnik har varit involverad i över 2 500 utpressningsattacker och krävt totalt runt 7,5 miljarder kronor i lösensumma från de angripna företagen och organisationerna.